Puszysty Sernik cytrynowy

4.5 (142 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wspaniały puszysty zawsze sie udaje.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    12,5 dag margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    2 łyżki oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek cytrynowy
    Masa serowa:
    1 kg (wiaderko) sera homogenizowanego naturalnego
    8 dużych jajek
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki mleka
    2 duże budynie śmietankowe (na 3/4 litra mleka)
    1 mała gęsta śmietana
    olejek cytrynowy
    2 łyżki octu
    1 i 1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysty sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę i olej wymieszać w garnku, rozpuścić, ale nie gotować. Odstawić z ognia i natychmiast dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Powstałe ciasto rozprowadzić w foremce 36x24 z wysokimi brzegami, wyłożonej wysoko papierem do pieczenia (wysoko rośnie, może wypłynąć).
    Masa serowa:
    W dużym naczyniu wymieszać żółtka i ser. Dodać olej, mleko, śmietanę, olejek cytrynowy i proszek budyniowy. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, a po chwili ocet. Połączyć delikatnie z masą serową. Następnie masę wyłożyć delikatnie na ciasto, wyrównać. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni, pozostawić na 15 minut przy wyłączonym i uchylonym piekarniku. Dobrze wystudzić, obsypać cukrem pudrem lub udekorować dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować