Puszysty sernik

4.46 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bajecznie puszysty sernik na herbatnikach maślanych. Cudownie wilgotny i zarazem bardzo delikatny

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    - paczka herbatników maślanych

    Masa serowa:
    - 1,2 kg twarogu trzykrotnie mielonego
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 cukier waniliowy ze skórką cytryny
    - 8 jajek
    - 1 duży budyń śmietankowy 64g
    - 3/4 szkl oleju
    - 2 szkl zimnego mleka
    - 2 szkl mleka w proszku
    - 1 szkl cukru
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.46 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Puszysty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucić twaróg, cukier waniliowy, budyń, żółtka, zimne mleko i miksować na gładką masę. Dodać olej, olejek zapachowy pomarańczowy i mleko w proszku. Połączyć mikserem .
    Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i cukrem.
    Nagrzać piekarnik.
    Do masy serowej dodać za pomocą drewnianej łyżki ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
    Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć herbatniki i wylać masę serową.
    Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez ok. 70-80min. Gdyby góra za szybko się spiekała można przykryć folią aluminiową.
    Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić tam sernik do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować