Puszysty biszkopt do tortu

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

Wielokrotnie próbowałam zrobić porządny puszysty biszkopt, niestety zwykle biszkopt nie wyrastał tak jak trzeba. Ale teraz ulepszyłam odrobinke przepis i wyrasta na trzy piętra. Polecam, fantastyczny biszkopt do trzy piętrowego torta:)

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    7 jajek
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA:
    - 3 budynie waniliowe
    - 1,5 margaryny
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 1 litr mleka

    WIERZCH TORTU:
    - banany/truskawki
    - 2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Puszysty biszkopt do tortu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku należy przesiać obie mąki do osobnej miski.
  • 2. Do następnego wysokiego naczynia oddzielamy dokładnie same białka, następnie ubijamy białka na sztywno mikserem na najmniejszych obrotach. Nie za długo żeby białko się nie "ścięło".
  • 3. Gdy piana będzie sztywna i puszysta, powoli po łyżce dodajemy cukier puder mieszając mikserem, już po dodaniu pierwszej łyżki piana nie ma prawa się zepsuć.
  • 4. Później dodajemy powoli roztrzepane żółtka i dosypujemy proszek do pieczenia.
  • 5. Następnie wyłączamy mikser i powoli dodajemy przesiane wczesniej mąki mieszając delikatnie łyżką metalową.
  • 6. Tortownicę na dnie wyścielamy wyciętym papierem, tak aby przykryte było tylko dno, nie boki.
  • 7. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i wkładamy do rozgrzanego na 170 stopni piekarnika (bez termoobiegu – ja daję na program do pieczenia chleba). Pieczemy 35 – 40 minut, do uzyskania złotego koloru.
  • 8. Po wyjęciu z piekarnika należy, szybko z wyokości 50 cm zrzucić tortownicę na blat.
  • 9. Biszkopt po ostudzeniu, rozkrajamy delikatnie na trzy bądź dwie równe części.
  • 10. POLECAM PRZEŁOŻYĆ MASĄ BUDYNIOWĄ,
    Margarynę z cukrem utrzeć, budynie ugotować i PO OSTUDZENIU - inaczej masa się rozleje ( co juz mi sie kiedys zdarzyło :) ) - dodać do margaryny. Gotową masę wymieszaćmikserem i przełożyć b iszkopt.

    NA WIERZCH DAĆ BANANY bądż truskawki I ZALAĆ GALERETKĄ TRUSKAWKOWĄ I MAMY GOTWY TORCIK!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować