Puszyste rogale śniadaniowe

4.49 (177 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto na te rogale jest rewelacyjne w dotyku. Puszyste i aksamitne. Wyrabia się je z prawdziwą przyjemnością. Po wyciągnięciu z piekarnika tak samo zachowuje swoje atuty.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *60 dkg mąki
    * 1/3 kostki masła
    * 1,5 szklanki ciepłego mleka
    * 4 dkg drożdży
    * 3 łyżki cukru
    * 1 jajko
    * 1 płaska łyżeczka soli
    * marmolada o dowolnym smaku
    * 1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania rogali
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Puszyste rogale śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiałam przez sito.

    Zrobiłam zaczyn z 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Wszystkie te składniki do zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych i wyważonych.

    Jak zaczyn zaczął pracować dodałam go do przesianej mąki.

    Wlałam pozostałe mleko, cukier, sól, rozkłócone jajko i roztopione masło.

    Wyrobiłam ciasto tak aby było gładkie.

    Odstawiłam na 30 min. do wyrośnięcia.

    Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części.

    Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów.

    Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik.

    Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem.

    Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

4.98 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

rogale

To może cię zainteresować