Ciasto na te rogale jest rewelacyjne w dotyku. Puszyste i aksamitne. Wyrabia się je z prawdziwą przyjemnością. Po wyciągnięciu z piekarnika tak samo zachowuje swoje atuty.
Puszyste rogale śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiałam przez sito.
Zrobiłam zaczyn z 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Wszystkie te składniki do zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych i wyważonych.
Jak zaczyn zaczął pracować dodałam go do przesianej mąki.
Wlałam pozostałe mleko, cukier, sól, rozkłócone jajko i roztopione masło.
Wyrobiłam ciasto tak aby było gładkie.
Odstawiłam na 30 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części.
Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów.
Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik.
Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni.
Komentarze