Placuszki są przepyszne, leciutkie, bardzo szybciutko się je robi
Składniki:
SKŁADNIKI NA OK 10 SZTUK
-2jajka
-80 dag mąki
-ok pół szklanki mleka
-1 kwaśne jabłko
-szczypta soli
-szczypta sody
-szczypta proszku do pieczenia
-masło lub inny tłuszcz do smażenia
-cukier puderlub powidła do podania
Puszyste placuszki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłko obdrać i pokroić w kostkę.
Białko odzielić od zółtka.
Żółtko zmiksować z mąka, mlekiem, soda i proszkiem do pieczenia.
Białko ubić ze szczyptą soli w oddzielnym naczyniu.
Wymieszać delikatnie, ale dokładnie obie masy, dorzucić jabłko i wszystko wymieszać.
Na patelni rogrzać tłuszcz i smażyć racuchy nakładająć po jednej łyżce na 1 racuszek.
Komentarze