Puszyste drożdżówki z marmoladą i kruszonką

4.47 (185 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, puszyste i pożywne drożdżówki. Są dość łatwe do zrobienia, a przede wszystkim długo zachowują świeżość. Idealne, prawda?

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 500-600g mąki (dodawać stopniowo)
    - 40g świeżych drożdży
    - 1 szklanka ciepłego mleka
    - 100g cukru
    - opakowanie cukru waniliowego (16g)
    - 80-100g roztopionego masła
    - 1 jajko
    - 2 żółtka
    - szczypta soli

    - ulubiona marmolada

    Kruszonka:
    - 50g masła
    - 75g mąki
    - 20g cukru
    - opakowanie cukru waniliowego (16g)
Wystaw ocenę:

4.47 (185 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Marmolady

Puszyste drożdżówki z marmoladą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać ciepłe (ale nie gorące) mleko i 100g mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy rozczyn podwoi objętość dodać jajko, żółtka, cukry, sól oraz przesianą mąkę i wyrobić ciasto (mąkę dodawać stopniowo - im mniej, tym lepiej - do momentu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk), a na sam koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 40-60min).
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta (boki w stosunku, mniej więcej, 2:1) na grubość ok. 5mm. Rozsmarować marmoladę. Złożyć prostokąt wzdłuż na pół (tak by powstał kwadrat) i pociąć na paski o szerokości ok. 2cm. Następnie każdy pasek z osobna skręcić i zawiązać w luźny węzeł, tworząc 'zawijasy' (można też je formować inną, dowolną techniką). Drożdżówki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15-20min do podrośnięcia. Składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać (ma być dość sypka).
  • 4. Podrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać przygotowaną kruszonką. Piec w temp. 200 stopni, przez ok. 20-25min lub nieco dłużej (upieczone drożdżówki powinny być mocno wyrośnięte i złotobrązowe). Gotowe drożdżówki odstawić do przestudzenia.

Porady

Polecam także zastąpienie marmolady nadzieniem ze słodkiej śmietanki, zmielonych orzechów, brązowego cukru i cynamonu. Smak i zapach jest rewelacyjny!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować