Na mięciutkim puszystym cieście możemy układać dowolne owoce sezonowe. Dla mnie teraz szał śliwkowy. Smaczne ciasto do kawy jak i na wyprawę. Dla dzieci i dla dorosłych.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blachę 24x36
1 margaryna
5 jajek
230g cukru
2/3 szklanki śmietany 12% lub 18%
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
600g mąki typ 450
650g śliwek
Ciut cynamonu
Cukier puder do posypania gotowego ciasta
Puszyste ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztopić i przestudzić.
W dużej misce ubijamy białka z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo żółtka cały czas miksując.
Dodajemy do ubitych jajek wystudzony tłuszcz (po trochę w małych porcjach), następnie śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze mieszamy.
Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy a na wierzchu układamy owoce, wcześniej wydrylowałam śliwki i pokroiłam na ćwiartki delikatnie oprószyłam mąka i cynamonem układamy owoce skórką do ciasta .
2.Pieczemy około 40- 45 minut. Wystudzony placek ze śliwkami możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarze