Puszyste bułeczki z marmoladą

4.5 (159 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wymagają trochę czasu, jak to ciasto drożdżowe, ale efekty przepyszne!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka: 0.5 kilograma
    - jajo: 1 sztuka
    - mleko (W razie potrzeby można dodać więcej): 1 szklanka
    - drożdże (kostka): 40 gramów
    - cukier: 6 łyżek
    - masło: 80 gramów
    - dżem lub marmolada: 1 opakowanie
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Puszyste bułeczki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże utrzeć z mlekiem, jedną łyżką cukru i jedną łyżką mąki. Rozczyn odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
  • 2. Do mąki wlać rozczyn, dodać jajo, miękkie masło, sól i cukier. Następnie dokładnie wyrobić ciasto (ok. 30 min). Odstawić do wyrośnięcia na 40 min.
  • 3. Kiedy ciasto wyrośnie, odrywać od niego po niewielkim kawałku ciasta, formować z niego kulkę, spłaszczyć ją, nałożyć dżem i dokładnie skleić. Bułeczki układać na blasze zlepieniem do spodu.
  • Puszyste bułeczki z marmoladą 4. Odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 stopni celcjusza przez ok. 25-30 min (zależy od wielkości bułeczek).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Masło Mleko Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować