Puszysta babka

4.49 (193 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysta baba to babka bardzo smaczna i prosta do zrobienia. Upiecze ją ten co piec potrafi i ten co dopiero zaczyna swoją przygodę z ciastami. Moja babka to nie tylko propozycja na święta, ale na każdą okazję bez okazji.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    * 1 masło lub margaryna
    * 1 szklanka cukru
    * 5 jajek
    * 2 szklanki mąki pszennej
    * 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
    * 2 łyżki śmietany
    * 1,5 łyżki kakao
    * 2 łyżeczki cukru wanilinowego
    Na polewę:
    * 10 dkg masła
    * 3 łyżki cukru
    * 2 łyżki kakao
    * 1 łyżeczka żelatyny
    * płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Puszysta babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę z cukrem utarłam na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawałam po jednym jajku. Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszałam dalej. Dodałam śmietanę i wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam przesiane kakao.
    Formę na babkę natłuściłam olejem i posypałam bułką tartą.
    Wylewałam na przemian masę białą i kakaową. piekłam 50 minut w 180 stopniach.
    Zrobiłam polewę.
    Masło roztopiłam w rondelku. Dodałam dwie łyżki wody, wsypałam cukier i kakao. Mieszałam do rozpuszczenia i połączenia się składników. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i wlałam do polewy. Wymieszałam i lekko ostudziłam. Taką polewą polałam moją babę. Oprószyłam płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować