Puree ziemniaczane z zielonym groszkiem

4.45 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

. Takie zielone ziemniaczki wprawiają w dobry nastrój,. Proste do wykonania, a efekt wyśmienity i smaczny,

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 kg ziemniaków
    • 1 opakowanie mrożonego groszku
    • 100 g masła
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany
    • sól, szczypta cukru do smaku
Wystaw ocenę:

4.45 (151 ocen)

Puree ziemniaczane z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Zielony groszek ugotować w wodzie z solą i odrobiną cukru dla podkreślenia koloru. Odcedzić i zmiksować w blenderze na gładkie puree.
    • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło i śmietanę następnie utłuc na gładką masę.
    • Połączyć ziemniaki z groszkiem i chwilę utłuc razem, aż się połączą i wyjdzie gładkie, jednorodne zielone puree.
    Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów. Można posypać suszonymi ziołami.

Porady

Ziemniaczki mogą być samodzielnym daniem z dodatkiem kwaśnego mleka lub dopełnieniem dania mięsnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować