Krótko mówiąc najpopularniejsze w Polsce to m.in. masło klarowane, olej rzepakowy, słonecznikowy, olej kokosowy, oliwa z oliwek. Na półkach sklepowych możemy znaleźć za niezłą kasę oleje aromatyzowane, które i tak są na bazie oleju rzepakowego, a spokojnie można zrobić samemu. W porównaniu do włochów to nie mamy bladego pojęcia jak smakuje pradziwa oliwa z oliwek i nieliczni dowiadują się na wakacjach w Italii. Ale do rzeczy, bo oleje to historia bez końca, a ja chciałabym sie bardziej skupić na temperaturach w jakich możemy smażyć na danym oleju. Olej olejowi nie równy, a przekroczenie punktu dymienia powoduje utlenienie , co oznacza, ze powstają wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania stanu zapalnego w organizmie. Punkt dymienia to najniższa temperatura, przy której ogrzewany olej lub tłuszcz zaczyna rozpadać sie na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe oraz traci wszelkie właściwości odżywcze.Dalszy etap to gryzący dym i o zgrozo! zapłon tłuszczu... Poniżej punkty dymienia najpopularniejszych na codzień tłuszczy w naszej kuchni.

OLEJ RZEPAKOWY najpopularniejszy na zimno i do smażenia. jego punkt dymienia to 30-190'C

MASŁO KLAROWANE bezpieczne dla alergików i osób nietolerujących białka mleka krowiego. Idealne do smażenia, a jego punkt dumienia to więcej niż 200'C

OLEJ KOKOSOWY który przez jakis czas zyskał złą prasę bezpodstawnie, nadaje sie na zimno do smażenia, jako balsam na skórę oraz maseczka na włosy. Punkt dymienia 177-200'C SMALEC dziś już przechodzi do lamusa i wcale sie nie dziwie, bo słonina na której niegdyś wytapiano smalec to pozostaje jedynie w pamięci naszych dziadków. Moja mama smażyła jeszcze kiedyś schabowego z kością na smalcu, dziś nie odważyłabym się, bo nie. Punkt dymienia 121-218'C

OLIWA Z OLIWEK Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA jest dość znana i stosowana na zimno jak i na gorąco. Punkt dymienia to ok. 190'C. Osobiście nigdy nie smażę na tej oliwie. Oliwy mniej popularne, ale również nadające sie do smażenia to: olej migdałowy, z awokado, sojowy, słonecznikowy, sezamowy, gorczycowy, z orzecha włoskiego i wiele innych.