Pulpety ze smażonymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja propozycja na letni obiad. Nic nie zastąpi świeżych warzyw prosto z ogródka i działki..

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa z łopatki;
    2 gałązki szczypiorku;
    1 duże jajko;
    1/2 czerwonej papryki;
    mała żółta cukinia;
    2 marchewki;
    łyżka kaszy manny;
    sól i pieprz ziołowy;
    przyprawa do mielonego;
    suszona natka pietruszki;
    mąka do obtoczenia pulpetów;
    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety ze smażonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa wbijamy jajko, wsypujemy kaszę, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i odrobinę przyprawy do mielonego mięsa. Masę mięsną mieszamy i mokrymi rękami kształtujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju z każdej strony. Usmażone pulpety przekładamy na chwilę talerz.
  • 2. Cukinię i marchewkę obieramy ze skórki. Marchewkę kroimy w krążki, a paprykę i cukinię w kostkę (wcześniej wydrążamy pestki). Warzywa podsmażamy na oleju po mięsie (możemy wlać kilka kropel oleju, jeśli uznamy, że jest go za mało na patelni).
  • 3. Gdy warzywa na patelni nabiorą rumianego koloru, dokładamy do nich usmażone wcześniej pulpety. Mieszamy, a następnie dolewamy odrobinę wody, posypujemy natką z pietruszki, przykrywamy i dusimy ok 10 minut.

    Danie podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej na śmietanie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować