Moja propozycja na letni obiad. Nic nie zastąpi świeżych warzyw prosto z ogródka i działki..
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
40 dag mielonego mięsa z łopatki;
2 gałązki szczypiorku;
1 duże jajko;
1/2 czerwonej papryki;
mała żółta cukinia;
2 marchewki;
łyżka kaszy manny;
sól i pieprz ziołowy;
przyprawa do mielonego;
suszona natka pietruszki;
mąka do obtoczenia pulpetów;
olej do smażenia.
Pulpety ze smażonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa wbijamy jajko, wsypujemy kaszę, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i odrobinę przyprawy do mielonego mięsa. Masę mięsną mieszamy i mokrymi rękami kształtujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju z każdej strony. Usmażone pulpety przekładamy na chwilę talerz.
2.Cukinię i marchewkę obieramy ze skórki. Marchewkę kroimy w krążki, a paprykę i cukinię w kostkę (wcześniej wydrążamy pestki). Warzywa podsmażamy na oleju po mięsie (możemy wlać kilka kropel oleju, jeśli uznamy, że jest go za mało na patelni).
3.Gdy warzywa na patelni nabiorą rumianego koloru, dokładamy do nich usmażone wcześniej pulpety. Mieszamy, a następnie dolewamy odrobinę wody, posypujemy natką z pietruszki, przykrywamy i dusimy ok 10 minut.
Danie podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej na śmietanie.
Komentarze