tradycyjne danie w nowej wersji. To także doskonały pomysł na przemycenie do diety dzieciwarzyw, w tym przypadku marchewki. Zasmakują mniejszym i większym smakoszom.
35 min
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mieszanego mięsa mielonego,
- 10 dag ryżu,
- 1 marchewka,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- przyprawa typu jarzynka,
- zioła prowansalskie, bazylia, majeranek,
- kostka rosołowa wołowa,
- mały słoik przecieru pomidorowego.
Pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Marchewkę zetrzyj na tarce o
dużych oczkach.
2.Mięso wyrób z ugotowanym ryżem, marchewką, jajkiem. Dopraw solą,
pieprzem i ziołami do smaku.
Uformuj pulpety.
3. 3/4 litra wody zagotuj, dodaj kostkę rosołową, wrzuć pulpety, gotuj przez około 10 minut. Wyjmij i osącz.
4.Do wody z gotowania pulpetów dodaj przecier pomidorowy, dopraw do smaku ziołami i jarzynką. Sos gotuj aż stanie się gęsty.
Do gotującego się sosu włóż pulpety, gotuj jeszcze przez 5 minut.
Komentarze