Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

4.49 (146 ocen)

  • 40 min

Delikatne mięso, esencjonalny sos - to danie świetnie pasuje do ryżu, ziemniaków, a nawet makaronu. Jest pysznie!

  • 40 min

Składniki:

  • 700g udźca indyka bez kości i skóry (albo gotowego mięsa mielonego z indyka)
    1 duża cebula
    3 łyżki kaszy manny
    2 jajka
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka czerwonej papryki
    0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
    0,5 łyżeczki nasion kolendry (utrzeć w moździerzu)
    szczypta tymianku
    szczypta majeranku
    odrobina wody
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia

    sos:
    500ml przecieru pomidorowego
    1 cebula
    1 marchew
    2 ząbki czosnku
    łyżka suszonej bazylii
    szczypta tymianku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, oczyścić z błon, zmielić razem z cebulą. Dodać pozostałe składniki i w razie potrzeby dolać odrobinę wody, jeśli masa będzie zbyt gęsta.
    Z masy mięsnej formować okrągłe pulpety, obtoczyć w mące, obsmażyć na złoto z każdej strony.
    Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, talarki marchwi i posiekany czosnek.
    Pulpety ułożyć w głębokim garnku, dodać zeszklone warzywa, zalać przecierem pomidorowym i pół szklanki wody, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut, pod koniec gotowania posolić i doprawić do smaku.
    Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, ziemniakami lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować