Zapraszam na lekkie pulpeciki z mięsa z piersi indyka. Przygotowane w sosie koperkowym są pysznym daniem obiadowym. Pasują do ziemniaków, ryżu, kaszy czy też makaronu jak u mnie. Polecam
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g mięsa z piersi indyka
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 żółtko jaja
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich
oraz: 600 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietanki 18%
1 czubata łyżka mąki ryżowej (lub pszennej)
pół pęczka koperku
sól, pieprz do smaku
Pulpety z indyka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z piersi indyka opłukujemy w wodzie, osuszamy i kroimy w mniejsze części. Przepuszczamy mięso przez maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy żółtko jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną mokrymi rękoma a następnie formujemy małe pulpeciki (mi wyszło 12 sztuk). Zagotowujemy bulion i do gotującego wrzucamy pulpeciki. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie myjemy i drobno siekamy koperek. Do gotujących się pulpetów wrzucamy koperek, mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. . Śmietankę przelewamy do słoiczka, dosypujemy mąkę, zakręcamy słoik i potrząsamy nim aby śmietanka połączyła się z mąką. Rozrobioną śmietankę wraz z mąką wlewamy delikatnie do garnka z gotującymi się pulpetami, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i podajemy np. z makaronem. Smacznego
Komentarze