Pulpety z indyka w sosie koperkowym

5 (144 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na lekkie pulpeciki z mięsa z piersi indyka. Przygotowane w sosie koperkowym są pysznym daniem obiadowym. Pasują do ziemniaków, ryżu, kaszy czy też makaronu jak u mnie. Polecam

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mięsa z piersi indyka
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    1 żółtko jaja
    2 łyżki bułki tartej
    1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich
    oraz: 600 ml bulionu warzywnego
    200 ml śmietanki 18%
    1 czubata łyżka mąki ryżowej (lub pszennej)
    pół pęczka koperku
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Pulpety z indyka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z piersi indyka opłukujemy w wodzie, osuszamy i kroimy w mniejsze części. Przepuszczamy mięso przez maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy żółtko jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną mokrymi rękoma a następnie formujemy małe pulpeciki (mi wyszło 12 sztuk). Zagotowujemy bulion i do gotującego wrzucamy pulpeciki. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie myjemy i drobno siekamy koperek. Do gotujących się pulpetów wrzucamy koperek, mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. . Śmietankę przelewamy do słoiczka, dosypujemy mąkę, zakręcamy słoik i potrząsamy nim aby śmietanka połączyła się z mąką. Rozrobioną śmietankę wraz z mąką wlewamy delikatnie do garnka z gotującymi się pulpetami, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i podajemy np. z makaronem. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować