Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PULPETY:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy, aż się zeszkli. Przekładamy do miski i czekamy chwilę, aż przestygnie.
Do miski z podsmażoną cebulą wkładamy mięso mielone oraz wbijamy jajko. Do całości dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą. Całość mieszamy.
Masę doprawiamy solą, mielonym, czarnym pieprzem i pieprzem ziołowym. Dodajemy łyżkę posiekanego koperku (zamiennie może być koperek suszony). Całość ponownie dokładnie mieszamy.
Z masy mięsnej formujemy małe kulki (wielkości piłeczki do ping-ponga). Zagotowujemy lekko posoloną wodę i wrzucamy do niej pulpety. Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut.
2.SOS POMIDOROWY:
Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy, aż się zeszkli. Zdejmujemy z ognia.
Pomidory myjemy, u wierzchołków warzywa robimy nacięcia w kształcie litery X, zalewamy gorącą wodą, aby się sparzyły. Odczekujemy chwilę. Następnie wyciągamy z wody i obieramy skórkę.
Kroimy pomidory w kostkę, wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu , aż do miękkości. Rozgniatamy je widelcem bądź tłuczkiem do ziemniaków.
Do pomidorów dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę. Całość mieszamy i dusimy przez chwilę na małym ogniu.
Doprawiamy do smaku obfitą ilością ziół: suszoną bazylią, suszonym tymiankiem (zioła mogą być świeże) oraz solą, mielonym, czarnym pieprzem i słodką papryką .
Sos zdejmujemy z ognia. Wkładamy do niego ugotowane wcześniej pulpety i odstawiamy na około 20-30 minut, aby się "przegryzło".
Porady
Jeśli sos pomidorowy jest zbyt rzadki, można zagęścić całość płaską łyżką mąki (wcześniej rozetrzeć ją w 1/3 szklanki wody i przelać do sosu).
Komentarze