Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów

4.5 (174 ocen)

  • 50 min

Jak pulpety, to tylko w sosie ze świeżych pomidorów.

  • 50 min

Składniki:

  • - 50 dag mięsa mielonego
    - 1 jajko
    - 4 łyżki bułki tartej
    - 2 cebule
    - 2 ząbki czosnku
    - 6 pomidorów
    - koperek
    - Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, suszona bazylia, suszony tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PULPETY:

    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy, aż się zeszkli. Przekładamy do miski i czekamy chwilę, aż przestygnie.

    Do miski z podsmażoną cebulą wkładamy mięso mielone oraz wbijamy jajko. Do całości dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą. Całość mieszamy.

    Masę doprawiamy solą, mielonym, czarnym pieprzem i pieprzem ziołowym. Dodajemy łyżkę posiekanego koperku (zamiennie może być koperek suszony). Całość ponownie dokładnie mieszamy.

    Z masy mięsnej formujemy małe kulki (wielkości piłeczki do ping-ponga). Zagotowujemy lekko posoloną wodę i wrzucamy do niej pulpety. Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut.
  • 2. SOS POMIDOROWY:

    Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy, aż się zeszkli. Zdejmujemy z ognia.

    Pomidory myjemy, u wierzchołków warzywa robimy nacięcia w kształcie litery X, zalewamy gorącą wodą, aby się sparzyły. Odczekujemy chwilę. Następnie wyciągamy z wody i obieramy skórkę.

    Kroimy pomidory w kostkę, wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu , aż do miękkości. Rozgniatamy je widelcem bądź tłuczkiem do ziemniaków.

    Do pomidorów dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę. Całość mieszamy i dusimy przez chwilę na małym ogniu.
    Doprawiamy do smaku obfitą ilością ziół: suszoną bazylią, suszonym tymiankiem (zioła mogą być świeże) oraz solą, mielonym, czarnym pieprzem i słodką papryką .

    Sos zdejmujemy z ognia. Wkładamy do niego ugotowane wcześniej pulpety i odstawiamy na około 20-30 minut, aby się "przegryzło".

Porady

Jeśli sos pomidorowy jest zbyt rzadki, można zagęścić całość płaską łyżką mąki (wcześniej rozetrzeć ją w 1/3 szklanki wody i przelać do sosu).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować