pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

jedno z ulubionych dań mojej córci.no nie licząc niedzielnego rosołu :-)

  • 60 min

Składniki:

  • masa na pulpety:0.5 kg mięsa mielonego,1 jajko,sól,pieprz,łyżka śmietany 18%,łyżka musztardy stołowej,2-3 łyżki bułki tartej,cebula,łyżka masła,mąka do oprószenia.

    sos;1 l. rosołu,4-5 łyżek śmietany 18%,serek topiony ziołowy,pęczek koperku.
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. cebulkę drobniutko pokroić i zeszklić na masełku.składniki na masę połączyć i dodać cebulkę dobrze wyrobić masę. formować pulpety i oprószyć mąką.
    do gotującego się rosołu delikatnie włożyć pulpety.gotować ok.30 min.czasami lekko mieszając.gdy pulpety będą miękkie dodać serek topiony rozpuszczony w śmietanie i posiekany koperek.całość gotować aż sos zacznie gęstnieć ok.15-20 min. przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Porady

potrawę podaję z kaszą gryczana i buraczkami własnej roboty albo ogórkami kiszonymi. hm.... pycha.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować