Pulpety w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pychotka :)

  • 45 min

Składniki:

  • 0,5kg mięsa mielonego
    3 szklanki rosołu z kostki
    1 jajko
    3 łyżki mleka
    2-3 łyżki kaszy manny
    2 pęczki zielonego kopru
    2 żółtka
    1/2 szklanki śmietany 22%
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2-3 łyżki mąki pszennej
    sól i pieprz

Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie wymieszać z kaszą manną, jajkiem i mlekiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Z may mięsnej formować niewielkie pulpeciki, wkładać do wrzącego rosołu i gotować na niewielkim ogniu 20 minut, a następnie wyjąć łyżką cedzakową do miseczki.
  • 3. Koperek drobniutko posiekać i dodać do rosołu, w którym gotowały się pulpety.
  • 4. Żółtka ubić ze śmietaną i przesianą mąką. Dodać do rosołu i stale mieszając podgrzewać na małym ogniu dopóki sos nie zgęstnieje.
  • 5. Gdy powstanie sos, włożyć do niego pulpety i zaraz podawać. Smacznego :)

Porady

Można użyć także mrożonego koperku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy