Pulpeciki zapiekane w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pulpeciki z dodatkiem pietruszki w sosie pomidorowym zapiekane z żółtym serem. Zamiast bułki tartej zmieliłam razem z mięsem płatki owsiane, doskonale zagęściły pulpeciki, wg mnie nie trzeba dodawać nawet jajka. Całość posypana czymś zielonym , czyli koperek, szczypiorek, rzeżucha - jak kto woli, byle było świeżo i aromatycznie.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg łopatki / szynki
    duży pęczek pietruszki
    3 łyżki płatków owsianych
    cebula
    2 ząbki czosnku
    1 butelka ulubionej passaty pomidorowej
    sól, pieprz, słodka papryka, szczypta lubczyku
    kawałek żółtego sera
    pęczek koperku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Pulpeciki zapiekane w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki 1. Mięso umyć i drobno zmielić. W trakcie mielenia wsypać płatki owsiane
    (przepuścić przez maszynkę razem z częścią mięsa). Pietruszkę umyć, pokroić i również zmielić. Doprawić solą, pieprzem,papryką i szczyptą lubczyku.
  • Pulpeciki 2. Uformować z mięsa niewielkie kuleczki, obsmażyć z obu stron.
  • Pulpeciki zapiekane w sosie pomidorowym 3. Na patelni podsmażyć na złoto pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Doprawić do smaku. Wlać butelkę passaty pomidorowej i wymieszać.
    W naczyniu żaroodpornym ułożyć pulpeciki. Zalać powstałym sosem, posypać startym serem. Zapiekać około 25 minut w temp. ok. 170st.
  • Pulpeciki zapiekane w sosie pomidorowym 4. Posypać dużą ilością zieleninki:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować