Pulpeciki w sosie pomidorowym z pieczarkami

4.87 (157 ocen)

  • 30 min

Pyszne pulpeciki przygotowane prawie bez tłuszczu

  • 30 min

Składniki:

  • - 400 g mięsa mielonego z szynki
    - 500 g pieczarek
    - 4 łyżki koncentratu
    - 3 łyżki ketchupu
    - 2 cebule
    - 1 kostka rosołowa
    - 1 bułka namoczona w mleku
    - natka pietruszki
    - ząbek czosnku
    - 1 jajko
    - mąka (3 łyżki do sosu oraz około pół szklanki do pulpetów)
    - sól, pieprz, majeranek, jarzynka, cukier
    - 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.87 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki w sosie pomidorowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone układamy w misce. Dodajemy pokrojoną w kostkę połowę cebuli, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, odciśniętą z mleka bułkę, jajko. Przyprawiamy solą,pieprzem oraz majerankiem. Wyrabiamy mięso. Następnie formujemy niewielkie pulpety, które obtaczamy w mące. Mięsko wkładamy do gotującej wody z jedną kostką rosołową. Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Odstawiamy.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy sos. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym na patelni maśle smażymy cebulkę. Dodajemy pieczarki. Smażymy do odparowania wody z grzybów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy trochę wody, pieczarki dusimy do miękkości. Następnie dolewamy około 750 ml wody wymieszanej z ketchupem koncentratem, jarzynką oraz cukrem (jarzynki oraz cukru dodajemy do smaku). Sos zagęszczamy 3 łyżkami mąki wymieszanymi z połową szklanki wody. Mieszamy aż sos będzie jednolity.
  • 3. Do gorącego sosu dodajemy pulpety. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować