Taki półmisek pełen cennych witamin polecam wszystkim uwielbiających zdrowe odżywianie.
15 min
Składniki:
pół kg mięsa mielonego z szynki
pół op.rozdrobnionego szpinaku mrożonego (ok.200g)
jajko
czerstwa bułka
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
2 małe papryki: czerwona i żółta
mała cukinia
kilka pomidorków koktajlowych
mały brokuł
2 małe cebule
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Pulpeciki szpinakowe z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmroż na patelni ze szczyptą gałki muszkatołowej i posiekanym czosnkiem. Ostudż.
2.Do mięsa mielonego wbij jajko,dodaj bułkę odciśniętą w wodzie i szpinak. Przypraw solą, pieprzem, połącz. Z masy uformuj niedużej wielkości kuleczki. Wstaw na chwilę do lodówki.
3.Brokuł podziel na różyczki i obgotuj w osolonej wodzie 3 min. Papryki, cukinię i pomidorki umyj. Cukinię pokrój w plastry, pomidorki przekrój na pół, paprykę i cebulę na grubsze kawałki. Rozgrzej oliwę i wsyp warzywa na patelnię. Duś na małym ogniu 15 min delikatnie mieszając.
4.Pulpeciki wrzucaj do garnka z wrzącą wodą i gotuj ok.8 minut. Rozłóż na półmisku z warzywami. Podawaj z ziemniakami.
Komentarze