Pulpeciki szpinakowe z duszonymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Taki półmisek pełen cennych witamin polecam wszystkim uwielbiających zdrowe odżywianie.

  • 15 min

Składniki:

  • pół kg mięsa mielonego z szynki
    pół op.rozdrobnionego szpinaku mrożonego (ok.200g)
    jajko
    czerstwa bułka
    ząbek czosnku
    gałka muszkatołowa
    2 małe papryki: czerwona i żółta
    mała cukinia
    kilka pomidorków koktajlowych
    mały brokuł
    2 małe cebule
    2 łyżki oliwy
    sól, pieprz

Pulpeciki szpinakowe z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmroż na patelni ze szczyptą gałki muszkatołowej i posiekanym czosnkiem. Ostudż.
  • składniki na klopsiki 2. Do mięsa mielonego wbij jajko,dodaj bułkę odciśniętą w wodzie i szpinak. Przypraw solą, pieprzem, połącz. Z masy uformuj niedużej wielkości kuleczki. Wstaw na chwilę do lodówki.
  • warzywa przed krojeniem 3. Brokuł podziel na różyczki i obgotuj w osolonej wodzie 3 min. Papryki, cukinię i pomidorki umyj. Cukinię pokrój w plastry, pomidorki przekrój na pół, paprykę i cebulę na grubsze kawałki. Rozgrzej oliwę i wsyp warzywa na patelnię. Duś na małym ogniu 15 min delikatnie mieszając.
  • warzywa na patelni 4. Pulpeciki wrzucaj do garnka z wrzącą wodą i gotuj ok.8 minut. Rozłóż na półmisku z warzywami. Podawaj z ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy