Pyszne, delikatne, skąpane w śmietanowym sosie pulpeciki rybne, przygotowuje się je bardzo szybko więc są idealną propozycja dla leniuszków i dla tych, którzy nie mają sił spędzić więcej niż 30 minut w kuchni ; )
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
Pulpeciki:
500 gram filetu z mintaja, dorsza lub morszczuka
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
skórka otarta z ¼ cytryny
olej do smażenia
sól, pieprz
Sos śmietanowo-koperkowy
330 ml śmietany 30%
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz biały
2-3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie )
Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę bardzo drobno siekamy lub mielimy przez maszynkę. Do ryby dodajemy posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, bułkę tartą i wbijamy jajko – wszystko starannie wyrabiamy ręką. Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, wyrabiamy raz jeszcze.
Wilgotną dłonią nabieramy porcję farszu i formujemy okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i odsmażamy na niej na złoty kolor pulpeciki tj. po 2-4 minuty z każdej strony. Przesmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.
W miseczce łączmy ze sobą śmietanę kremówkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek – doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odsączone pulpeciki układamy w skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym, wszystko zalewamy masą śmietanową a wierzch posypujemy startym parmezanem.
Tak przygotowane pulpeciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Upieczone pulpeciki serwujemy gorące z ziemniakami z wody, smacznego ; )
Komentarze