Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowym

5 (5 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszne, delikatne, skąpane w śmietanowym sosie pulpeciki rybne, przygotowuje się je bardzo szybko więc są idealną propozycja dla leniuszków i dla tych, którzy nie mają sił spędzić więcej niż 30 minut w kuchni ; )

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Pulpeciki:
    500 gram filetu z mintaja, dorsza lub morszczuka
    1 jajko
    3-4 łyżki bułki tartej
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    skórka otarta z ¼ cytryny
    olej do smażenia
    sól, pieprz
    Sos śmietanowo-koperkowy
    330 ml śmietany 30%
    1 pęczek koperku
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz biały
    2-3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie )
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę bardzo drobno siekamy lub mielimy przez maszynkę. Do ryby dodajemy posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, bułkę tartą i wbijamy jajko – wszystko starannie wyrabiamy ręką. Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, wyrabiamy raz jeszcze.

    Wilgotną dłonią nabieramy porcję farszu i formujemy okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i odsmażamy na niej na złoty kolor pulpeciki tj. po 2-4 minuty z każdej strony. Przesmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.

    W miseczce łączmy ze sobą śmietanę kremówkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek – doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odsączone pulpeciki układamy w skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym, wszystko zalewamy masą śmietanową a wierzch posypujemy startym parmezanem.

    Tak przygotowane pulpeciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Upieczone pulpeciki serwujemy gorące z ziemniakami z wody, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Morszczuk Ryby Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

 

PP_03-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować