Pulpeciki pieczarkowo-paprykowe w sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo pyszne i proste do wykonania danie ,które z pewnością posmakuje całej rodzinie:-)

  • 60 min

Składniki:

  • 500dag mięsa mielonego,2-3 papryki czerwone, opakowanie pieczarek(500dag), koncentrat pomidorowy,śmietana 18%,olej,1 jajko,sól,pieprz,bułka tarta,2 duże marchewki.

Pulpeciki pieczarkowo-paprykowe w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotujące się pulpeciki 1. 200dag pieczarek czyścimy i trzemy na tarce o dużych oczkach,1 i pół papryki kroimy w małe cienkie słupeczki. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem,bułką tarta,doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy do niego paprykę i pieczarki. Wszystko wyrabiamy,tworząc pulpety. Na ogniu rozgrzewamy patelnie i obsmażamy pulpety.
    Do garnka wlewamy ok 500ml wody,Gotujemy ją ze startą na tarce o dużych oczkach marchewką, a także pokrojona resztą papryki i pieczarkami (możemy wrzucić kostkę rosołowa). Obsmażone pulpety wrzucamy do gotującego się wywaru... Wszystko gotujemy ok20min na małym ogniu.Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy,gotujemy 5 min. Na koniec zaprawiamy wszystko śmietana. Smacznego

Porady

Jesli chcesz by sos zrobił się gęsty,Gdy będziesz dodawać śmietanę w słoiczek wlej trochę tej śmietany,małą łyżkę mąki i trochę wody. Zakręć słoik,dobrze wstrząśnij i gotową zaklepką zapraw sos:-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy