Pulchne karnawałowe ósemki

5 (164 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Propozycja na karnawał i Tłusty Czwartek. Prosty, smaczny, pulchny przepis na oponki, tym razem na drożdżach. Kształt, to zasługa mojej córki Pamelki.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 6 1/2 szklanki mąki pszennej
    5 jajek
    1 1/2 szklanki mleka
    150 g margaryny
    150 g świeżych drożdży
    1 1/2 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe

    Do smażenia:
    1 kg smalcu
    1 litr oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Oponki Pieczeń

Pulchne karnawałowe ósemki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, mleko- podgrzewamy razem, do rozpuszczenia. Studzimy.
    Połowę tej porcji odlewamy, rozmącamy z całymi jajkami.
    Do drugiej części: rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier waniliowy. Dokładnie rozcieramy. Wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
  • oryginalny kształt oponek- ósemki 2. Stolnicę posypujemy mąką. Wykładamy porcjami ciasto. Jest bardzo plastyczne, dobrze się wałkuje.
    Wałkujemy na grubość, ok. 2 cm.
    Szklanką wykrawamy krążki. Następnie kieliszkiem- dziurkę w środku.
    Córka pomagając mi, kółka przeplatała i wyszły w ten sposób oryginalne ósemki.
  • smażenie oponek 3. W płaskim rondlu rozgrzewamy olej i smalec.
    Wrzucamy doń porcjami- oponki. Omiatamy z nich mąkę.
    Smażymy z obu stron na zloty kolor. Na niewielkim ogniu.
  • oponki- ósemki karnawałowe 4. Osączamy tłuszcz na bibułce lub ręczniku papierowym.
  • Karnawałowe oponki 5. Oponki posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
    Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Omiatamy z oponek mąkę, przed smażeniem, aby się nie przypalała. Z ciasta możemy wykrawać dowolne kształty, bo jest bardzo plastyczne. To przepis bardzo łatwy, nawet dla dzieci. Ale smażenie, to już sprawa dorosłych. Używamy oleju rzepakowego, bardzo cennego i bogatego w kwasy Omega 3. Potrzebnego w diecie codziennej, szczególnie nam- Polakom. Aby sprawdzić, czy tłuszcz jest dostatecznie gorący do smażenia, wrzucamy doń kawałek obranego ziemniaka. Gdy wypłynie- jest dobry. Ciasto nie nasiąka tłuszczem, jest delikatne w smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować