Pulchne ciasto łaciate z malinami

4.5 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zawsze się udaje, każdemu smakuje i szybko się robi. Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne, owoce można użyć dowolne ulubione, lub sezonowe, polecam również wersje z wiśniami. W sezonie letnim królują u nas właśnie takie szybkie i tanie ciasta. Jest to również świetna alternatywa dla niespodziewanych gości, ponieważ ciasto przygotujesz w kilka chwil.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×30 cm

    4 jajka L
    3 szkl.mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl.oleju
    1 szkl.wody gazowanej lub oranżady
    1,5 szkl.cukru
    2 łyżki kakao
    250 g malin lub innych ulubionych owoców
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Pulchne ciasto łaciate z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę, stopniowo dodawać mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia, olej i wodę gazowaną.
    Ciasto podzielić na 2 równe części, jedną część ciasta pozostawić jasną a do drugiej wsypać kakao i wymieszać.
    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać na przemian łyżkami raz ciasto jasne, raz ciemnie a następnie przykryć jasne ciemnym i na odwrót.
    Na wierzchu ciasta ułożyć maliny, delikatnie je wtykając.
    Piec ok. 50 min. w temp. 180 C. Letnie ciasto można posypać cukrem pudrem.
    Oryginalny przepis pochodzi ze strony => Obżarciuch.

Porady

Polecam również wersje z wiśniami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Oranżada Owoce Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować