Pudding z batatów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Słodki, sycący deser.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g batatów
    60g masła
    150 ml śmietany 12%
    30 g mąki
    4 łyżki cukru
    1 jajko
    70 g suszonych śliwek
    2 szczypty cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pudding

Pudding z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować. Odstawić do wystygnięcia a później roztłuc. Połączyć z masłem, śmietaną i mąką. Wymieszać dokładnie i podsmażyć przez 2 minuty. Zdjąć z ognia dodać cukier, pokrojone śliwki(moczone w gorącej wodzie przez 5 minut), cynamon i żółtko.
    Ubić białko ze szczyptą soli i dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszać. Posmarować foremki masłem, posypać bułką tartą i wypełnić je w 3/4 masą. Piec przez 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Porady

Pudding po przestudzeniu można posypać kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (197 ocen)

Pudding yorkshire

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Cynamonowe frytki z batatów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Cynamonowe frytki z batatów

Cafe Babilon_Laura Propozycja zdrowej przekąski 30 min

To może cię zainteresować