Pudding ryżowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Idealny, zimowy deser na długie popołudnia.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ugotowana 1 torebka ryżu
    cukier waniliowy
    około 2 szkl. mleka
    pół szklanki rodzynek
    pół szklanki wiórek kokosowych
    3 łyżeczki cukru
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pudding

Pudding ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowany ryż (u mnie był to pozostały z obiadu) zalewamy w baniaczku mlekiem, 1-2cm powyżej ryżu. Ustawiamy na małym ogniu i gotujemy do momentu uzyskania gęstego kleiku. Należy pilnować, aby ryż się nie przypalił. W między czasie namaczamy rodzynki w wodzie.
    Gdy ryż zgęstnieje dodajemy do niego oba cukry, rodzynki i wiórki. Całość mieszamy. Następnie dodajemy roztrzepane jajko. Całość gotujemy jeszcze 2-3 minuty na bardzo małym ogniu.
    Gotowy pudding przekładamy do miseczek (wychodzą 3 średniej wielkości porcje). Można udekorować go dżemem, czekoladą czy rodzynkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Rodzynki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować