Pudding ryżowo-kokosowy z bananem i konfiturą morelowo-ananasową

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prezentowany pudding jest kremowy, delikatny, kuszący zapachem i zapewne oczaruje niejedną osobę! Niby nic skomplikowanego, ale dzięki dodatkom - całość nabiera wyjątkowego charakteru, a banan oraz konfitura morelowo-ananasowa to taka przysłowiowa kropka nad "i".

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 3-4 porcje)
    100g ryżu
    400 ml mleczka kokosowego
    300 ml mleka (*)
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    4 łyżki wiórków kokosowych
    4 łyżki syropu z agawy (wg smaku) (**)
    kilka kropel esencji waniliowej (nie aromatu)
    Ponadto:
    1 banan
    konfitura morelowo-ananasowa
    Opcjonalnie:
    prażone płatki kokosowe
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pudding

Pudding ryżowo-kokosowy z bananem i konfiturą morelowo-ananasową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonym mleczku kokosowym z dodatkiem mleka i wiórków kokosowych.
    (Smaczniejszy jest rozgotowany.)
    Całość dosłodzić syropem z agawy, wymieszać z odrobiną esencji waniliowej i przelać do miseczek.
    Na każdej porcji ułożyć plasterki banana i ozdobić płatkami kokosowymi oraz listkami mięty.
    Deser podawać z konfiturą morelowo-ananasową.

Porady

(*) Ilość mleka należy dostosować do własnych preferencji - w zależności, czy wolimy ryż gęstszy - czy rzadszy. Ja akurat zrobiłam rzadszy. (**) Można użyć miodu, cukru, czy dowolnego syropu. Należy pamiętać, że ryż podajemy z konfiturą i nie warto go zbytnio przesładzać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kokos Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować