Pudding chlebowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

W domu często zostaje czerstwawy chleb. Ten pudding jest świetnym sposobem na wykorzystanie go.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 chałka (lub dowolne inne pieczywo. Może być lekko czerstwe)
    dżem
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    2 szklanki mleka
    pół szklanki żurawiny, rodzynek lub innych bakalii
    1 łyżeczka cynamonu
    masło (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Pudding chlebowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pudding 1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
    Chałkę kroimy w kromki, które następnie smarujemy dżemem i składamy jak kanapki.
    Wkładamy je do naczynia żaroodpornego (chleb układamy na sztorc-jeśli kromki są za duże można je przekroić na pół)
    Jajka mieszamy z mlekiem i 2 łyżkami cukru na gładką masę.
    Masę wylewamy na ułożony chleb tak, aby dokładnie polać wszystkie kromki.
    Chałkę posypujemy bakaliami (można je wcześniej wymoczyć) i łyżką cukru wymieszaną z cynamonem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować