Puchaty sernik mamy

0 (0 ocen)

Przedstawiam Wam przepis na sernik, który bezapelacyjnie podbił moje serce i podniebienie. Puszysty, delikatny z pyszną kokosową bezą i herbatnikowym spodem!

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik
    5 żółtek
    szklanka cukru
    3 łyżki śmietany
    3 łyżki oleju
    0,5 litra mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    5 białek
    0,5 szklanki cukru
    10 dag wiórków kokosowych
    opakowanie herbatników

Puchaty sernik mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszyć herbatniki i równomiernie rozłożyć na blasze.
    Ser, żółtka, olej, śmietanę, mleko, budyń oraz szklankę cukru dokładnie wymieszać, aby powstała gładka, rzadka masa. Wylać na pokruszone herbatniki. Piec w 180 stopniach przez 40 minut.
    Przygotowujemy kokosową bezę: białka ubijamy, by powstała piana. Powoli dodajemy cukier i mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony przez 40 minut sernik i całość podpiekamy przez kolejne 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy