Ptysiowe oponki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie w przygotowaniu, mięciutkie, bez dodatku cukru, słodyczy możemy im dodać im dodać polewając lukrem lub czekoladą.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    2 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    8 jajek
    2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pączki Oponki

Ptysiowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę posolić zagotować z masłem. Zdjąć z kuchenki, wsypać mąkę i energicznie mieszać, żeby nie powstały gródki, do momentu aż ciasto ładnie się połączy i powstanie jednolita masa. Odstawić do wystudzenia.

    Gdy masa jest już zimna przekładamy do misy miksera ucieramy dodając po jednym jajku. Pod koniec ucierania powstanie nam kremowa gładka masa.

    Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty na każdym szprycą robimy kółka.

    W garnku rozgrzewamy olej. Kładziemy ciasto z papierem (ciastem do dołu), po chwili smażenia papier ładnie nam odchodzi, wyjmujemy a oponki smażymy po około 3 minuty na złoty kolor z każdej strony.

    Po wystudzeniu polewany lukrem lub czekoladą. A dla cukrzyków polecam je beż żadnych dodatków. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować