Ptysie z zielonym kremem

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatne, pachnące, pobudzajace apetyt, na jednym sie nie skonczy...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto parzone :
    1 szkl wody
    1 szkl mąki
    1/2 margaryny
    5 calych jaj
    1 łyżeczka proszku (niekoniecznie)
    szpinak mrozony 1 opak.
    czosnek 2 zabki
    sol pieprz
    bialy ser ok 2-3 kostki ( moze byc z wiaderka na sernik -ja uzywam i jest swietny!!)

Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ptysie z zielonym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wode zagotowac z margaryna, gdy sie bedzie gotowac wsypac mąke i mieszac energicznie az ciasto bedzie lsniło i bedzie elastyczne odrywalo sie od garnka, wystudzic.
    Do zimnego dodac jajka caly czas mixowac,proszek przelozyc do rekawa cukierniczego
    wyciskac ptyski na blache wylożoną papierem do pieczenia niezbyt blisko siebie bo rosna, wstawic do gorącego pieca ( 200 C) i piec ok 30 min na zloto
    szpinak rozmrozic,dac na patelnie az do calkowitego pozbycia sie wody, przyprawic sola i czosnkiem
    ser zmixowac, dac szpinak wystudzony i mieszac na gladka mase , przyprawic ewent do smaku jeszcze pieprzem i sola

Porady

Nie wolno otwierac pieca gdy nasze ptyski sie pieka bo mogą opaść Zawsze przecinamy gorace ptysie na pół!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować