Ptysie z kremem tuńczykowo-śmietankowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wart spróbować zjeść ptysie nie tylko na słodko, ale również poeksperymentować z nadzieniem na słono. Jest to bardzo ciekawe połączenie.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na ptysie:
    125 ml wody
    125 ml mleka
    pół łyżeczki soli
    10 dag masła
    1 łyżeczka cukru pudru
    15 dag mąki pszennej
    4 jajka

    Składniki na krem tuńczykowo-śmietankowy:
    1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym
    5 łyżeczek pasty z suszonych pomidorów w oliwie
    50 dag serka śmietankowego naturalnego
    1 łyżka majonezu
    1 łyżeczka pasty z wędzonej papryki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ptysie z kremem tuńczykowo-śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ptysiów:
    Do rondelka wlewam mleko i wodę. Następnie dodaję masło, sól i cukier. Podgrzewam na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia, a następnie od razu ściągam z kuchenki. Do rondelka dodaję stopniowo mąkę pszenną, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Na minutę rondel z ciastem znów stawiam na kuchence i podgrzewam ciasto przez około 1 minutę. Przerzucam ciasto do szklanej miski i odstawiam do ostudzenia. Do ostudzonego ciasta wbijam po kolei każde jajko, energicznie mieszając. Gotowe ciasto przekładam do szprycy i na blaszce z papierem do pieczenia formuję kopiaste kształty. Ptysie wkładam do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piekę ok. 25 minut. Po upieczeniu zdejmuję ptysie z blachy na metalową kratkę i pozostawiam do wystudzenia.
  • 2. Przygotowanie kremu tuńczykowo-śmietankowego:
    Tuńczyka najpierw odsączam z zalewy i wrzucam do miski. Następnie dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam do powstania gładkiego kremu.
  • 3. Ptysie kroję przez środek i nakładam sporą ilość kremu.

Porady

Do nadzienia można dodać pietruszki lub starty na wiórki żółty ser.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować