PTYSIE

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ptysie podobnie jak karpatka - błyskawiczne w przygotowaniu i jeszcze szybsze w znikaniu :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - woda: 1 szklanka
    - masło lub margaryna: 0.5 sztuki
    - cukier: 1 łyżka
    - mąka: 1 szklanka
    - jaja: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki

    - śmietana 30%: 0.2 litra
    - cukier waniliowy (16g): 1 sztuka
    - cukier puder: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, masło i cukier zagotowujemy w rondlu do momentu kiedy masło całkowicie się rozpuści. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, energicznie mieszamy, tak aby powstało jednolite ciasto. Trzeba przy tym uważać żeby ciasta nie przypalić i żeby nie powstały w nim grudki. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie dodajemy jajka ( po każdym mieszamy dokładnie). Ciasto powinno być lśniące i gładkie.
  • 2. Z masy formujemy ciastka- wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odległości co najmniej 3 cm od siebie. Najlepiej robić to szprycą lub łyżką. Ja żeby otrzymać podobnej formy i wielkości ptysie używam formy do pieczenia mufinek - smaruję ją tłuszczem i posypuję mąką, żeby lepiej się wyciągały po upieczeniu. Pieczemy w temp. 200*C przez około 20 minut. Następnie skręcamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut.
  • 3. Upieczone ciastka ściągamy z blachy i przekrawamy w poprzek. Proszę się nie zrażać jeśli się okaże że są w środku puste :) tak ma być.
  • 4. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Kremem przekładamy ptysie. Posypujemy cukrem pudrem. można również oblać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować