1.Wodę, masło i cukier zagotowujemy w rondlu do momentu kiedy masło całkowicie się rozpuści. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, energicznie mieszamy, tak aby powstało jednolite ciasto. Trzeba przy tym uważać żeby ciasta nie przypalić i żeby nie powstały w nim grudki. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie dodajemy jajka ( po każdym mieszamy dokładnie). Ciasto powinno być lśniące i gładkie.
2.Z masy formujemy ciastka- wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odległości co najmniej 3 cm od siebie. Najlepiej robić to szprycą lub łyżką. Ja żeby otrzymać podobnej formy i wielkości ptysie używam formy do pieczenia mufinek - smaruję ją tłuszczem i posypuję mąką, żeby lepiej się wyciągały po upieczeniu. Pieczemy w temp. 200*C przez około 20 minut. Następnie skręcamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut.
3.Upieczone ciastka ściągamy z blachy i przekrawamy w poprzek. Proszę się nie zrażać jeśli się okaże że są w środku puste :) tak ma być.
4.Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Kremem przekładamy ptysie. Posypujemy cukrem pudrem. można również oblać polewą czekoladową.
Komentarze