Ptasie mleczko truskakowe z domową galaretką jagodową

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

Prosty i pyszny deser na letnie upały, a domowa galaretka, niebo w gębie

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
    2 galaretki truskawkowe
    375 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    200g borówek
    2 łyżki cukru
    3 łyżki wody
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ptasie mleczko truskakowe z domową galaretką jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu z tym, ze używamy połowę wody ( pół litra na 2 galaretki). Studzimy.Mleko skondensowane ubijamy mikserem ok 2 minut, kiedy dobrze się spieni dolewamy przestudzoną galaretkę.Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i Kiedy mleko z galaretką zacznie lekko tężec wylewamy na biszkopty ( jeśli zrobicie to wcześniej biszkopty wypłyną do góry, wtedy należy je docisnąć do dna tortownicy i poczekać aż nasiąkną i opadną z powrotem na dno). Ptasie mleczko wkładamy do lodówki aby stężało. Międzyczasie borówki wsypujemy na garnka dodajemy cukier i 3 łyzki wody, gotujemy na malutkim ogniu ok 5 min (muszą puścić sok, ale nie mogą się rozgotować. Do gorących borówek dodajemy żelatynę i mieszamy az się rozpuści. Studzimy. . Na stęzałe ptasie mleczko wylewamy galaretkę borówkową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jagody Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować