Polecam bardzo smaczną przekąskę lub przystawkę jak kto woli.
Warzywa z dodatkiem dyni oraz ugotowanego filecika z kurczaka posmakowały gościom i całej rodzince.
Podane na zielonej sałacie były ozdobą stołu.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
filet z kurczaka 1 szt,
ziemniaki 4 szt,
dynia 1/4 szt,
marchewki 2 szt,
cebula 1 szt,
jajka 4 szt ugotowane na twardo( same żółtka),
majonez,
sól i pieprz do smaku,
koperek zielony,
liście sałaty,
olej do smażenia,
Wytrawne ptasie gniazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka umyć a następnie ugotować .
Ugotowane mięso pokroić w cieniutkie paseczki.
Marchewki i ziemniaki obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w słomkę.
Cebule obrać i pokroić w piórka.
Dynie obrać ze twardej skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Warzywa oddzielnie podsmażać na dobrze rozgrzanym oleju do miękkości , a następnie połączyć z sobą dodając przygotowane wcześniej mięso.
Jeszcze chwile podsmażać cały czas mieszając doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zdjąć z ognia wystudzić połączyć z majonezem i wymieszać.
Na płaskim półmisku ułożyć opłukane ,osuszone liście sałaty, na sałacie ułożyć gniazda z powstałej sałatki .
W środku zrobić wgłębienie.
Z ugotowanych jajek wyjąc żółtka rozgnieść widelcem, wymieszać z posiekanym koperkiem i majonezem.
Doprawić pieprzem i solą do smaku.
W środek każdego gniazda nałożyć przygotowaną masę z żółtek.
Komentarze