Pszenny chleb z ziarnami

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Domowy chleb nie musi być trudny! Proste wykonanie, ale niebanalny smak. Zachowuje świeżość nawet do siedmiu dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • * 50 g otrąb
    * 50 g płatków owsianych
    * 50 g siemienia lnianego
    * 50 g słonecznika
    * 500 g mąki
    * 2 łyżeczki soli
    * 50 g drożdży
    * 2 szklanki ciepłej wody
    * łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Pszenny chleb z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej misce wymieszać łyżką wodę, drożdże i cukier. Odstawić na kilka minut. W dużej misce wymieszać resztę składników. Następnie wszystko razem wymieszać i przełożyć do blaszki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Wsadzić do zimnego piekarnika, nastawić na 200 stopni i piec godzinę.

Porady

Do wykonania chleba, można zachowując odpowiednie proporcje, dodać sezam, pestki dyni, zamiast słonecznika i siemienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować