Pszenne rogale

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 9 osób
  • Średni

Rogale pszenne na drożdżach posypane czarnuszką.

  • 3 godz.
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • mąka pszenna Typ 450 70 dag
    sól 1 łyżeczka
    cukier 3 łyżeczki
    drożdże świeże 20 gram
    olej 8 łyżek
    mleko 200 ml (ciepłe)
    miękkie masło do posmarowania trójkątów
    jajko kurze do posmarowania rogali
    czarnuszka 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale

Pszenne rogale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pszenne rogale. 1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej części ciasta wałkujemy prostokąt o grubości 5 mm. Z prostokąta wycinamy 4 trójkąty które smarujemy masłem po wycięciu zawiniemy w rogale. Z podanego przepisu powinno wyjść 8 rogali. Uformowane rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożone na blasze rogale przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z rogalami i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się rogali. Upieczone rogale studzimy na kratce.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować