Pstrągi wędzone z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrągi patroszymy, usuwamy łuski, myjemy i osuszamy.
W misce łączymy sól posiekaną natkę pietruszki, suszony tymianek, sok i skórkę z cytryny – mieszamy. Do każdego pstrąga wkładamy 1 łyżkę mieszanki. Pstrągi przekładamy do dużego pojemnika lub reklamówki. Jeśli zostaną nam przyprawy wsypujemy je do pojemnika z pstrągami. Pstrągi marynujemy minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.
Pstrągi wyjmujemy z marynaty i osuszamy je dokładnie ręcznikiem papierowym ( w środku zostawiając zioła). Pstrągi nadziewamy na haczyki.
Wędzarnie nagrzewamy przez 40-60 minut. Osuszone pstrągi wieszamy w wędzarni i wędzimy je 2 godziny w temperaturze 50 stopni. Po tym czasie temperaturę zwiększamy do 70 stopni i podpiekamy pstrągi przez 10 minut.
Uwędzone ryby powinny ostygnąć, ale ja podaje je od razu z pieczywem czosnkowym, smacznego ; )
UWAGA! Zamarynowane w ten sposób pstrągi możemy też piec, po osuszeniu, zawijamy je w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 20 minut. Aby podpiec skórkę możemy folię odwinąć, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut.
Komentarze