PSTRĄG Z BOCZKIEM PIECZONY NA ZIEMNIAKACH

4.5 (156 ocen)

  • 50 min

Rybka w całości pieczona na ziemniakach faszerowana wędzonym parzonym boczkiem. W taki sposób możemy również przygotować filety z różnych ryb. Wtedy nie wkładamy boczku do środka, bo go nie ma. Po prostu owijamy filet szerszym paskiem boczku.

  • 50 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI na 2 osoby:

    - 2 świeże pstrągi
    - ok. 100 g boczku wędzonego parzonego
    - 2 ząbki czosnku
    - 6- 7 średnich ziemniaków ( zależy od pojemności naszych żołądków)
    - 2 - 3 łyżki oleju
    - papryka w proszku
    - 1 czerwona papryka
    - kilka gałązek tymianku
    - sól i pieprz
    - sok z cytryny
    - ćwiartki cytryny do podania ryby
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg z boczkiem pieczony na ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19wup98 1. 1) Ziemniaki obrać, osuszyć i pokroić w plasterki. Posolić, popieprzyć, posypać papryką i wymieszać z olejem. Połowę boczku pokroić w kosteczkę , dodać do ziemniaków i wyłożyć równomiernie do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec z termoobiegiem 20 minut.
  • image-13bfc2x 2. W międzyczasie:
    2) Sprawionego pstrąga ( lub filety innej ryby) lekko posolić (boczek już solony), popieprzyć i skropić troszkę sokiem z cytryny. Nadziać połową posiekanego czosnku ( filety natrzeć), plasterkami boczku i spiąć wykałaczkami ( filety owinąć szerokim plasterkiem). Ciężko się spina- ja przekłuwam najpierw grubą igłą, a potem wkładam wykałaczkę.
    3) Paprykę pokroić w kosteczkę. Po 20 minutach wyjąć naczynie z ziemniakami , dodać paprykę, pozostały czosnek i przemieszać. Na wierzch ułożyć pstrągi, po bokach położyć gałązki tymianku, na wierzch ryb kilka wiórków masła i wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze ok. 25 minut z termoobiegiem. Jeżeli chcemy mieć rybę bardziej rumianą należy wydłużyć troszkę czas pieczenia.
    4) Po tym czasie wyjąć ryby z piekarnika, tymianek wyrzucić ( daje aromat, ale jest wysuszony) i podawać na ziemniakach z cząstką cytryny. Polecam- danie jest bardzo smaczne i syte.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować