Pstrąg pieczony z ziołami i cytryną

5 (155 ocen)

  • 45 min

Danie banalnie proste, ale smakuje wyśmienicie.

  • 45 min

Składniki:

  • Na dwie osoby:
    2 pstrągi tęczowe patroszone
    sól
    pieprz cytrynowy
    2 grubsze plastry cytryny + sok do skropienia
    kilka wiórków masła + do wysmarowania formy
    2 gałązki natki pietruszki
    2 gałązki koperku
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg pieczony z ziołami i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Umyte ryby oprószone przyprawami 1. Ryby oskrobałam z łusek, dokładnie opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Oprószyłam solą i pieprzem cytrynowym (również wewnątrz), ułożyłam w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
  • Ryby przygotowane do wstawienia do piekarnika 2. Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, odcięłam dwa plastry, przekroiłam je na pół. Pietruszkę i koperek opłukałam, otrzepałam z wody. Do środka ryby włożyłam po dwa pół-plastry cytryny i po gałązce natki i koperku. Wierzch skropiłam sokiem z cytryny i obłożyłam wiórkami masła.
  • Ryba bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika 3. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować