Na dwie osoby:
2 pstrągi tęczowe patroszone
sól
pieprz cytrynowy
2 grubsze plastry cytryny + sok do skropienia
kilka wiórków masła + do wysmarowania formy
2 gałązki natki pietruszki
2 gałązki koperku
Pstrąg pieczony z ziołami i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby oskrobałam z łusek, dokładnie opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Oprószyłam solą i pieprzem cytrynowym (również wewnątrz), ułożyłam w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
2.Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, odcięłam dwa plastry, przekroiłam je na pół. Pietruszkę i koperek opłukałam, otrzepałam z wody. Do środka ryby włożyłam po dwa pół-plastry cytryny i po gałązce natki i koperku. Wierzch skropiłam sokiem z cytryny i obłożyłam wiórkami masła.
3.Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze