Przystawki z kruchego ciasta

4.5 (157 ocen)

  • Łatwy

Jedno ciasto różne dodatki w zależności od wyobraźni. Kruche paluszki do past i sosów, chrupiące ruloniki w wędzoną śliwką i boczkiem, sakiewki z żurawiną i serem lazur na jeden mały kęs.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 300 gramów
    - masło: 200 gramów
    - śmietana (kremówka): 8 łyżek
    - jajka: 1 sztuka
    - sól: 0.5 łyżeczki

    - śliwki (suszone): 10 sztuk
    - żurawina (suszona): 10 sztuk
    - ser lazur: 5 dekagramów
    - boczek (cienkie plasterki): 10 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Przystawki

Przystawki z kruchego ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta szybko wyrobić na gładkie, jednolite ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
  • 2. Cienko rozwałkować na grubość 3-4 milimetry, podsypując mąką by nie przylepiało się do blatu.
  • 3. Wykrawać formy: paski 1x12 cm, kwadraciki 6x6, i kwiatki lub kółka o średnicy 5 cm.
  • 4. Z pasków skręcamy świderki. Śliwkę wędzoną zawijamy w boczek i owijamy kwadracikiem ciasta. Delikatnie dociskamy. Na każde kółeczko kładziemy kawałeczek sera lazur i żurawinę - sklejamy sakiewki. Wszystko układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować