Jedno ciasto różne dodatki w zależności od wyobraźni. Kruche paluszki do past i sosów, chrupiące ruloniki w wędzoną śliwką i boczkiem, sakiewki z żurawiną i serem lazur na jeden mały kęs.
Przystawki z kruchego ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta szybko wyrobić na gładkie, jednolite ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
2.Cienko rozwałkować na grubość 3-4 milimetry, podsypując mąką by nie przylepiało się do blatu.
3.Wykrawać formy: paski 1x12 cm, kwadraciki 6x6, i kwiatki lub kółka o średnicy 5 cm.
4.Z pasków skręcamy świderki. Śliwkę wędzoną zawijamy w boczek i owijamy kwadracikiem ciasta. Delikatnie dociskamy. Na każde kółeczko kładziemy kawałeczek sera lazur i żurawinę - sklejamy sakiewki. Wszystko układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
5.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 15 minut.
Komentarze