Smaczne przekąski ,świetnie nadają się na kolację lub na przystawkę dla gości.
30 min
Składniki:
2 małe cukinie
ser kozi 200 g
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki startego imbiru
pieprz
sól
1 duże awokado
mała puszka tuńczyka w sosie własnym
mała szalotka
sok z 1/2 limetki
świeżo zmielony czarny pieprz
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Przystawki na kolację - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pasta z awokado z tuńczykiem : Tuńczyka odsączyłem , rozdrobniłem. Szalotkę pokroiłem bardzo drobno , połączyłem z tuńczykiem. Awokado po przekrojeniu na pół oddzieliłem od pestki , obrałem i wydrążyłem miąższ . Dodałem do tuńczyka , skropiłem sokiem z limonki , wymieszałem widelcem , miażdżąc awokado tak aby powstała pasta. Doprawiłem solą , pieprzem, dodałem posiekaną natkę pietruszki. Podałem na chlebie (można na krakersach).
2.Cukinia faszerowana kozim serem : W dużym rondlu ugotowałem w osolonej wodzie cukinie 10 minut, a następnie przelałem zimną wodą, aby je zahartować. Cukinię pokroiłem na kawałki długości ok. 5 cm. Wydrążyłem każdy z nich wąską łyżeczką. Miąższ dodałem do sera , doprawiłem przyprawami.
Wydrążone kawałki cukinii wypełniłem nadzieniem i przed podaniem wstawiłem na godzinę do lodówki.
Komentarze