Przystawka z kurczaka na magicznym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PODUDZIA Z KURCZAKA MYJEMY I OSUSZAMY. POD SKÓRĘ WKŁADAMY PO 1 ŁYŻECZCE MASŁA, PO PÓŁ ZĄBKA CZOSNKU I KAWAŁECZEK SERA PLEŚNIOWEGO. UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA, POLEWAMY DELIKATNIE OLIWĄ I POSYPUJEMY KILKOMA GAŁĄZKAMI ŚWIEŻEGO OREGANO.
WKŁADAMY DO PIECA NAGRZANEGO ( 200 stopni ). PIECZEMY PRZEZ OKOŁO 30 - 35 MINUT.
2.TERAZ PUREE: ZIEMNIAKI OBIERAMY WRZUCAMY DO RONDELKA ZALEWAMY MLEKIEM I DODAJEMY 2 ZĄBKI CZOSNKU. DOPRAWIAMY SOLĄ. GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI.
DRESING: WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY ZE SOBA I ODSTAWIAMY.
3.JAK MAMY JUŻ UGOTOWANE ZIEMNIAKI TO ODCEDZAMY I DODAJEMY MASŁO, JOGURT I SZAFRAN. BLENDUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ.
PODAJEMY Z NASZYM KURCZAKIEM I POLEWAMY DRESINGIEM CYTRYNOWYM.
Komentarze