Mus jabłkowy ! ♥ #przetwory_z_ fiskars ♥

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

W tym roku drzewka owocowe obrodziły wyjątkowo ♥ możemy cieszyć się nimi, jednak zimą nie mamy ich pod dostatkiem. Pokażę Wam jak w środku zimy przenieść się do lata ♥ Jabłuszka nadają się do szarlotki, do owsianek, na kanapki a nawet do mięs ♥ Smaczne i zdrowe, a przede wszystkim domowe ♥

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Jabłka 3kg
    Cynamon 1,5 łyżeczki
    Cukier 150 g ( można więcej, kwestia smaku)
    Sok z cytryny 1 łyżeczka + do skrapiania
    Masło 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Mus jabłkowy ! ♥ #przetwory_z_ fiskars ♥ - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłuszka myjemy, obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne. Następnie rozdrabiamy, tutaj dowolność można zetrzeć na tarce, można pokroić w kostkę ;)
    Skrapiamy sokiem z cytryny by jabłka nie czerniały. Na spód garnka wrzucamy masło, dodajemy jabłka i dusimy do miękkości. ok 40 minut. Gdy jabłka rozpadają się dodajemy nasze przyprawy ; cynamon i cukier. Próbujemy, jeśli czegoś nam brakuje - dodajemy. Gorący mus przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut. Po wyciągnięciu słoiki ustawiamy do góry dnem i czekamy aż ostygną. I gotowe ♥

Porady

Gdy jabłka zaczynają nam przywierać możemy delikatnie podlać je wodą ( ona szybko odparuje ) ♥

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować