przetwory na zimę - żurawina do herbaty ucierana na zimno

4 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

O zaletach żurawiny i jej cudownym wręcz wpływie na nasze zdrowie napisano już wiele. Dzisiaj proponuję Wam przepis na zimową galaretkę z surowej żurawiny. Tak przygotowana żurawina jest doskonałym dodatkiem do herbaty, ale także pieczywa, naleśników czy deserów. Jest znakomita na jesienno - zimowe chłody. Żeby pozbyć się nieco naturalnej goryczy wkładam umytą i przebraną żurawinę na noc do zamrażarki.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1/2 kg przemrożonej żurawiny
    1/2 kg cukru
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przetwory

Przetwory na zimę - żurawina do herbaty ucierana na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę rozmrażam i blenduję (można też zmielić owoce w maszynce do mięsa). Dodaję cukier i dalej miksuję do momentu, aż przy smakowaniu nie będą wyczuwalne kryształki cukru. Przekładam do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcam. Nie pasteryzuję. Przechowuję w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować