przetwory na zimę - ogórki kiszone na zupę

5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Kolejny przepis na ogórki kiszone, tym razem w wersji "na zupę". Takie ogórki bardzo cenię zimą zwłaszcza, gdy czas goni i trzeba bardzo szybko przygotować coś na obiad - otwieram słoiczek i zupa ogórkowa niemal gotowa ;-)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 kg ogórków
    1 duży pęczek zielonego koperku
    główka czosnku
    6 czubatych łyżeczek soli
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki kiszone

Przetwory na zimę - ogórki kiszone na zupę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki bardzo dokładnie myję. Jeśli są mocno wyrośnięte przekrawam je wzdłuż i usuwam pestki. Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, solę i odstawiam. W tym czasie obieram i drobno kroję czosnek, siekam koperek. Dodaję do ogórków i dokładnie mieszam. Ogórki razem z sokiem nakładam do wyparzonych słoiczków pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od brzegu, żeby ogórki nie "kipiały" podczas kiszenia. Odstawiam na kilka dni i dopiero wynoszę do chłodnej piwnicy.
    Słoiki wybieram niezbyt duże, wtedy ogórki zużywam na jedną porcję zupy. Z podanych proporcji wyszło 6 słoiczków o pojemności 390 ml i jeden 200 ml.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować