Przepyszny domowy super prosty chleb

4.16 (262 ocen)

  • 2 godz.

Jest to przepis na bardzo prosty chlebek. Od kiedy zaczęłam wraz z mężem zdrowo się odżywiać jest to podstawa naszych śniadań. Serdecznie polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typ 550 ( w sumie może być każda inna np. razowa ,orkiszowa, mieszana jak kto woli )
    750 ml letniej wody
    1 płaska łyżka soli
    2 łyżki cukru ( w sumie ja nie daje )
    50 g świeżych drożdży ( pół kostki )
    ziarna-( trzy garście ) może to być sezam, słonecznik, dynia lub np. otręby pszenne ,żytnie i.t.p.
Wystaw ocenę:

4.16 (262 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Przepyszny domowy super prosty chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w 500 ml ciepłej wody.

    Do miski wsypujemy 1 kg mąki , dodajemy sól , cukier i ziarenka. Mieszamy, tak żeby wszystkie suche składniki się połączyły.

    Do wymieszanych suchych składników wlewamy rozpuszczone drożdże i łyżką mieszamy. Następnie dodajemy 250 ml (jeśli ciasto jest zbyt suche to troszkę więcej ) ciepłej wody i mieszamy tak długo aż wszystkie składniki się połączą.

    Miskę nakrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Myślę ,że na ok. 20 - 30 minut.
  • 2. Jak ciasto jest już wyrośnięte to bierzemy łyżkę ( którą moczymy w wodzie ) i zagniatamy "bijemy" ciasto tak żeby wyszło z niego powietrze.Następnie ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do dwóch natłuszczonych keksówek .

    W keksówkach wygładzamy ciasto - formujemy chleb i zostawiamy na kolejne ok. 20 min. do wyrośnięcia.

    Przed upływem tego czasu trzeba nagrzać piekarnik do 250 stopni C.
  • 3. Wyrośnięte bochenki spryskać wodą, posypać ziarnem (słonecznik, płatki owsiane, otręby – wg uznania) po czym wstawić do nagrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu.

    Chwilę po włożeniu blaszek do piekarnika zmniejszyć grzanie do 230 st. C i w tej temperaturze piec chleby przez ok. 55 minut (zależy od piekarnika, więc trzeba je obserwować).Potem od razu wyjmuję bochenki z piekarnika i z foremek. Studzę na kratce z piekarnika, dzięki czemu skórka nie zaparuje i jest chrupiąca.
  • 4. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować