Zrazy wołowe zwijane

4.48 (179 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Cześć kochani!!! Dzisiaj przyrządzam na obiad zrazy wołowe. Pyszne, z ogórkiem i boczkiem – w sosiku błyskawicznym. Zapraszam!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1kg wołowiny
    olej
    kawałek wędzonego boczku
    2 cebule
    sól, pieprz
    mąka do obtoczenia zrazów
    śmietana 18%
    3 ogórki kiszone
    musztarda
Wystaw ocenę:

4.48 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Zrazy

Zrazy wołowe zwijane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso kroję w plastry szerokości mniej więcej 1 cm. Każdy kotlet posypuję solą i pieprzem i solidnie rozbijam tłuczkiem. Ogórki kroję w słupki, tak samo boczek, a cebulę w piórka. Każdy plaster mięsa smaruję warstwą musztardy, układam słupek ogórka, boczku i kilka piórek cebuli – ściśle zwijam.

    2. Gotowe zrazy związuję nitką. Można też brzegi spiąć wykałaczkami lub użyć specjalnych klamerek do zrazów – ja wybieram nitkę ponieważ zarówno wykałaczki jak klamerki uniemożliwiają równomierne obsmażenie zrazów ze wszystkich stron.

    3. Każdy zraz obtaczam w mące. Kładę na patelnię, na rozgrzany olej. Obsmażam ze wszystkich stron co chwilę zrazy obracając.

    4. Przekładam zrazy do brytfanki, podlewam wodą. Dorzucam jeszcze do wody pokrojoną cebulę – przyda się potem do sporządzenia sosu. Gotuję mięso około godziny, aż zrazy będą miękkie. Wyjmuje je z brytfanki i zdejmuję z każdego nitki. Teraz możemy przygotować szybki sos.

    5. Do wody w której gotowały się zrazy dosypuję łyżkę mąki, dolewam odrobinę śmietany i doprawiam do smaku. Następnie wszystko dobrze blenduję, tak aby nie było żadnych grudek, a sos miał gładką, aksamitną konsystencję. Zrazy przekładam z powrotem do sosu i wszystko podgrzewam.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować