Kiedy nadchodzi lato, nie mamy dużego apetytu. Nic lepiej nie sprawdzi się na szybki obiad niż lekka, lecz sycąca sałatka czy surówka.

Różnica między sałatką, a surówką jest bardzo prosta:

*Surówka- składa się wyłącznie z surowych owoców lub warzyw,

*Sałatka- zawiera elementy gotowane, smażone, pieczone itp. np. gotowane jajko czy smażonego kurczaka

Surówki to prawdziwie szybkie danie. Wystarczy nieco warzyw, przyprawy, opcjonalnie sos i miska lub inne naczynie w którym wszystko razem wymieszasz. Można wykonać ją w pracy czy nawet w przerwie wycieczki rowerowej. Do przyrządzenia tego szybkiego dania musisz posiadać przy sobie takie akcesoria jak:

*Nóż

*Miskę -może być plastikowy pojemnik z pokrywka

*Deseczkę do krojenia- śmiało zastąpi ją pokrywka od plastikowego pojemniczka

Gdy masz ze sobą te elementy, zadbaj o składniki na surówkę. Najlepiej zakup je w zaprzyjaźnionym warzywniaku lub na straganie z warzywami. Będzie tanio i smacznie. Ja najczęściej do sałatek i surówek używam takie warzywa:

*Mieszanki sałat

*Pomidory

*Ogórki

*Kalafior, brokuł

*Seler

*Marchewkę

*Pietruszkę

*Świerzy groszek

*Warzywa konserwowe (np. kukurydza, ogórek kiszony, groszek itp.)

*Dodatki przetworzone (np. grzanki, ser żółty, ser biały, wędliny)

Istnieje teoria, że do surówek nie należy dodawać przetworzonych warzyw (np. w occie czy kiszonych) ja jednak bardzo lubię kukurydze i uważam, że są takie składniki dla których można nagiąć tą regułę. 

Nie ma żadnej reguły mówiącej jaki sos do jakich warzyw jest najlepszy. Ja bardzo często po prostu je solę i czekam,  aż puszczą nieco swojego sosu. Idealnie byłoby zrobić sos samodzielnie, ale w warunkach ekstremalnych te gotowe oferowane w sklepach idealnie się sprawdzają.

Łatwym do wykonania sosem jest mieszanka majonezu i śmietany z wybranym dodatkiem np. :

*Czosnkiem

*Ziołami

*Ketchupem

*Musztardą

*Chutney

Wykonanie sałatek wymaga nieco większego przygotowania, choć cały czas jest to pomysł na szybki obiad. Będziesz musiał coś ugotować, ale zajmie Ci to kilka chwil.

W sałatkach możesz łączyć zarówno warzywa surowe (ogórek, pomidor, marchew) , jak i gotowane (np. bób, ziemniaki, kalafior). Najlepiej połącz je z:

*Makaronami o różnych formach i kształtach

*Ryżem  np. brązowego, krutkoziarnistego)

*Kaszą (Kus Kus, gryczaną)

*Ziemniakami

Równie dobrze sprawdzają się tu dodatki takie jak:

*Sery

*Wędliny

*Grzanki

*Smażony kurczak

Podobnie jak w przypadku sosów do surówek i tu nie ma reguły. Niech poniesie Cię fantazja! Jeśli uznasz, że połączenie sosu BBQ z majonezem i chutney będzie dobre- zrób to.

Zasada przy sałatkach i surówkach jest jedna-  i tak nikt nie będzie wiedział, co było w przepisie, bo to jest Twój przepis na najlepszą na świecie sałatkę czy surówkę ;) Niech poniesie Cię fantazja. Weź wszystko co masz w lodówce, co nadawałoby się na sałatkę: np.  jajka, szynkę, ser żółty, kukurydzę. To, co trzeba, ugotuj, a resztę po prostu pokrój byle jak. Wszystko zalej 2 łyżkami majonezu i 2 łyżkami śmietany. Dodaj 2 łyżeczki chutney z mango i przypraw. Wrzuć do pojemnika szczelnie go zamknij pokrywką i potrząśnij parę razy aby sos połączył się z warzywami. Masz w lodówce coś innego? Śmiało! Baw się i przyrządzaj pyszne sałatki i surówki ;) To najlepszy przepis na szybki i tani obiad!

Zobacz też inne przepisy na szybki obiad!